با سخنان و تصویر بزرگان فروش جهان آشنا شوید!
در این مقاله میخواهم درباره نظرات بزرگان فروش در جهان بیشتر آشنا شوید.
خیلی از دوستان، سخنان این بزرگان فروش در جهان را شنیدهاند ولی کمتر با چهره و تصویر این نوابغ فروش آشنا هستند.
تا پایان این مقاله با سخنان و چهره بزرگان فروش آشنا میشوید.
نظرات بزرگان فروش جهان و آشنائی با چهرههای ماندگار جهان
پیتر دراکر نیز در خصوص فروش موفق میگوید:
تجارت یعنی بازاریابی و بازاریابی یعنی تجارت. پس برای تجارت بهتر و بهینهتر باید یک بازاریاب خیلی قدری باشید و برای بازاریابی موفق و فروش محصولات خویش بایستی یک تاجر بسیار بزرگی باشید و این رابطه دوگانه را همواره باید در نظر داشته باشید تا به سودآوری نائل آیید.
پیتر دراکر در خصوص فروش موفق سخنان ارزشمندی را از خود به جای گذاشته است که در این بین میتوان به این سخن وی اشاره کرد که گفتهاند: اگر بخواهید تجارتی را بشناسید، در ابتدا باید هدف آن را مشخص کنید. تنها یک تعریف معتبر برای هر هدف تجاری موجود است: ایجاد مشتری. پس همیشه برای هر تجارت موفق و فروش گستردهای پیش از هر مسأله دیگری به ایجاد مشتری و نیازهای وی توجه داشت تا پس از جذب آنها به فکر سودآوری بود.
استیو جابز به عنوان یک فرد بزرگ میگوید:
به جای تأسف در مورد گذشته، مشتاقانه از آینده استقبال نمایید. پس اگر از فروش محصولات خویش تاکنون نتوانستهاید رضایت خود و سهامداران خود را به جایآورید. نباید به گذشته خود فکر کنید؛ بلکه بایستی مشتاقانه به سمت آیندهای پیش بروید که با فروشی بهتر و تبلیغاتی بهینهتر آیندهای بهتر را برای خود بسازید.
استیو جابز در جای دیگر در خصوص فروش موفق گفته است: در نهایت همه چیز به سلیقه بر میگردد. به تلاش برای این بر میگردد که خود را در معرض بهترین چیزهایی که بشر انجام داده، قرار دهید و سپس تلاش کنید آن چیزها را وارد کاری کنید که دارید انجام میدهید. پس طبق این فرمایش استیو جابز میبایست برای فروش بیشتر محصولات خود به تمامی سلیقههای مشتریان خویش توجه داشته باشید تا به فراخور هر سلیقهای تلاش خویش را در این راستا مبذول دارید تا نیاز همه مشتریان خویش را به جا آورده تا مشتریان زیادی را به سمت و سوی خویش بکشانید.
فیلیپ کاتلر می گوید:
فیلیپ کاتلر را میتوان به جرات پدر علم استراتژیک کسب و کار در جهان نامید. از گفتههای این نابغه فروشاین است که شرکتهای خوب، نیازها را برآورده میکنند، در حالی که شرکتهای بزرگ، بازارها را ایجاد میکنند. پس برای آنکه بازار فروش را در ید قبضه خویش قرار دهید، میبایست هر چه زودتر به ارائه راهکارهایی باشید تا به فروش موفق دست یابید. اگر بتوانید بازار را تسخیر خویش گردانید، میتوانید به فکر تحقق رویاپردازیهای خوب باشید.
از برایان تریسی Brian Tracy
فروش نقطه شروع یک رابطه بلند مدت با مشتری است.
جیمز کَش پنی به عنوان یک کارآفرین و سرمایهگذار آمریکایی بسیار موفق در زمینه فروش چنین گفته است:
فروش شغل شماره ۱ دنیاست! هرگز تا زمانی که شخصاً به هزار نفر کالایی را شخصاً نفروختید، دست از فروش برندارید. به هر میزان بیشتر بفروشید، به همان میزان بیشتر یاد میگیرید نیاز مردم چیست و برای رفع نیاز آنها درآمد بیشتری خواهید داشت. پس شما نیز به عنوان یک فروشنده باید در نظر داشته باشید که با تجربه و گذران وقت و فروش زیاد محصولات است که رفته رفته خواهید دانست نیاز مشتریان شما چیست تا برای سفارشهای بعدی خود بنا بر اصل مشتری مداری محصولاتی متناسب با نیاز آنها خریداری کنید.
رابرت کیوساکی به عنوان یکی از نویسندگان موفق میگوید:
مهمترین و قدرتمندترین دارایی یک فرد، ذهن اوست. یک ذهن آموزش دیده و آماده بیش از هر دارایی دیگری میتواند برایتان پول بسازد. پس بنا به این جمله کوتاه میتوان با ذهن خلاق خویش دست به کسب و کارهایی زد که بسیار سودآور میباشند و یا در صورتی که کسب و کاری دارید، میتوانید با مدد ذهن خلاق خود به فروش بسیار گستردهای دست یابید که مسلماً سودآوری زیادی را برای شما به همراه دارد.
دیوید آگیلوی به عنوان پدر علم تبلیغات گفته است:
اگر محصول یا خدمات شما به فروش نمیرود؛ به حد کافی خلاق نیست. پس برای فروش موفق هر محصولی میبایست اوج خلاقیت خود را در آن کار بگمارید تا بتوانید به فروشی موفق دست یابید و از بابت آن دست به سودآوری زیادی بزنید.
لورا فیتتون نیز به عنوان یکی از افراد بزرگ در خصوص فروش محصولات موفق میگوید:
تمرکز، مشکل اصلی کسب و کار شما را حل میکند. با تمرکز به بسیاری از محتواها، شور وشوق وایدههایی در مورد چگونگی حل مشکل دست خواهید یافت. بنابراین میبایست برای فروش عمده محصولات خویش و دستیابی به سود و سودآوری روی فروش محصولات خویش تمرکز کافی را مبذول دارید تا با شوق و ذوق بیشتری در راستای مشتری مداری گام برداشته شود.
(Tom Hopkins) / تام هاپکینز نویسنده و مربی فروش در آمریکا
هاپکینز فروش را این طور تعریف کرده است
فروشندگی، حرفهای پیچیده و سخت بوده و موفقیت در آن در گرو دارا بودن مهارتهای فنی و تخصصی، ارتباطی و تعاملی با انسانها است.
گای کاوازاکی نیز در خصوص کسب و کارهای موفق و کارآمد گفته است:
ایدهها آسان هستند و اجرای آنها دشوار است. به واقع سخنی بسیار مفید و کارآمد است. شاید شما برای فروش محصولات خویش راهکارها وایدههای بسیار زیادی را در ذهن خویش تراوشیده باشید ولی برای اجرای آنها و دستیابی به سودآوری بیشتر بایستی تلاش بیشتری در اجرای آنها کرده باشید تا با پیادهسازیایدههای نوین بتوانید تبلیغاتی درست در پیش گرفته و سودی بیشتر را به دستآورید.
مایکل پورتر در خصوص موفقیت در کسب و کارها نوشته است:
شرکتهای بدون استراتژی، برای هیچ چیز تلاش میکنند. به واقع همین شکل است در صورتی که بدون هدف و مدیریت به روند فروش محصولات خود ادامه دهید، در واقع به هیچ چیزی دست پیدا نخواهید کرد. پس با استراتژی و هدفمند به فروش محصولات خویش رویآورید تا به سودآوری خوب و مثمر به ثمری دست یابید.
دکتر چستر کاراس به عنوان یک نویسنده و استاد به نام در حوزه مذاکره میگوید:
در زندگی، همانند کسب و کار شما آنچه را که لیاقتش را دارید، به دست نمیآورید. شما آنچه را که برایش مذاکره کردید، به دست میآورید. پس بنا به این گفته میبایست هم در زندگی و هم در کسب و کارهای خود به مذاکره با افراد موفق بپردازید تا به موفقیت دست یابید.
توماس جی واتسون به عنوان مدیر کلیدی در پیشرفت شرکت IBM میگوید:
دوستانی نداشته باشید که در کنارش احساس راحتی کنید؛ اگر میخواهید سریعتر موفق شوید، دوستانی داشته باشید که مجبورتان کنند بهتر از قبل شوید. پس در صورتی که شما نیز شریکی در مغازه خویش دارید، میبایست شریکی باشد که شما را مجبور به بهتر شدن کند تا زودتر با تلاش و کوشش بیشتر و تحمل سختگیریهای بیشتر به سودآوری نائل آیید و این گونه نباشد که تنها در کنار وی احساس راحتی کنید.
نیل پاتل در خصوص فروش محصولات به شکل آنلاین از طریق وب سایتهای مختلف میگوید:
شما نمیتوانید چند دکمه «خرید» را در وب سایت خود قرار دهید و انتظار داشته باشید بازدیدکنندگان از شما خرید کنند. پس با همین راهکار ساده نمیتوان به فروش عمده محصولات خویش دست یافت؛ بلکه باید با یک پشتوانه قویتری در این راستا گام برداشت تا مشتری را جذب خود کرد. کسب و کارهای اینترنتی میتواند بسیار موفق از آب درآید ولی در عین حال میبایست هدفمند به پیش رفت.
اگر میخواهید در فروش محصولات خود فردی موفق باشید، همواره این جمله طلایی از دِیو توماس را به یادگار داشته باشید که گفته است:
برای شروع یک کسب و کار چه نیاز دارید؟
فقط سه چیز ساده ۱- محصولتان را بهتر از هر کسی بشناسید. ۲- مشتریتان را بهتر از هر کسی بشناسید. ۳- اشتیاق فراوان برای موفق شدن داشته باشید. پس بنا به این مؤسس رستورانهای بزرگ میبایست این سه جمله ساده را سرلوحه کار خویش قرار دهید تا دست به سودآوری و فروش گسترده محصولات خود بزنید. اگر محصولتان را خوب بشناسید، اطلاعات بهتری را در اختیار مشتری قرار میدهید. اگر مشتریتان را خوب بشناسید، نیاز وی را برطرف میکنید و اگر با شوق به موفقیت بیندیشید، حتماً موفق میشوید.
دکترای DBA مدیریت کسب و کار حرفهای
دیدگاهتان را بنویسید